Değerli Arkadaşlarım,
“BÖLÜMÜNÜZE HOŞGELDİNİZ” demeden önce bilmenizi isterim ki, aramıza katılmakla gücümüze güç kattınız ve ileri yıllarda çok daha güçlü bir “Uçak Mühendisliği Bölümü” olmamıza vesile olacaksınız. Çünkü bildiğiniz gibi henüz mezun vermemiş çiçeği burnunda bir uçak mühendisliği bölümü olmamıza rağmen, ülkemizde ki alanında en yüksek 4. Sırada bulunan bölümüz. Bunun tek sebebi ise bizler ve bizi ve bölümümüzü merkezi yerleştirme sınavında tercih eden sizlersiniz. “Sebep-Sonuç İlişkisi” olarak birbirimizin gücüne güç katarak her yılki yükselişimizi sürdürüyoruz.
Henüz mezun vermemiş olmamız, sizlerin de halen kurucu öğrenciler olma statünüzü değiştirmemektedir. Diğer bir ifade ile; biz hocalarınız ve tüm bölüm öğretim elemanları kadar siz de kurucu statüsündesiniz. Doğaldır ki, bir eğitim-öğretim-araştırma sistemin kuruculuğu zorlukları da beraberinde getirmektedir. Ama avantajlarını iyi kullanırsanız bu zorluklarda kolay aşılacaktır. Evet halen bölümümüze ait bir bina bulunmamakta olup, tüm eğitim faaliyetlerimizi diğer bölüm olanakları veya fakültenin ortak olanakları ile gerçekleştirmekteyiz. Fakat bu gerçek sadece üniversitemiz ve bölümümüz için olmayıp, ülkemizdeki diğer uçak mühendislikleri için de geçerlidir. Fakat bizler bölüm olarak çok yüksek değerlere sahibiz. En başta “Havacılığımızın Başkenti Eskişehir” de bir bölümüz. Aslında bu şehirde bölümümüzün çok uzun süreler önce kurulması gerekmekteydi. Eskişehir’in bu özelliği adeta bölümümüz için (aslında) en iyi altyapı demektir. TUSAŞ, 1. HBFM ve Tepebaşı Belediyeleri ile yapılan protokoller gereği bazı derslerimizin bazı bölümleri bu üç kurumda yapılmaktadır. Ayrıca kurucu üyesi olduğum Eskişehir Havacılık Kümelenmesi (ESAC) ne bağlı tüm havacılık ve savunma sanayii firmaları, yine eğitimde destek adına bölümümüze yardıma hazır durumdalar. Bu ESAC üyelerinden alınan hibe destekleri ile sahip olduğumuz (ve binalarımız yapıldığında) bölümümüze konuşlanacak olan teknik kabiliyetlerimiz, ülkemizde hiçbir bölümün sahip olmadığı kabiliyetlerdir.
Bölüm kabiliyetlerimiz ve sizlerle gerçekleştireceğimiz projeler ile ilgili yeni bir sürprizi buradan sizlerle paylaşmak isterim. Sizler ESOGÜ Uçak Mühendisliği Bölümü Öğrencileri olarak eğitiminizi yine bölümümüz bünyesinde kurulan “Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi” HUZTAM’ın da elemanı olacaksınız. Tamamen yönetimi bölümümüzde olan bu merkezde yapacağımız projelerin doğal çalışanı olarak; yeri gelecek ulusal ve uluslararası yayınlarda hocanızla beraber olacak yeri gelecek projenin gereği olarak bir bildiriyi sunmak üzere yurtiçi-yurtdışı görevlendirmeler alacaksınız. Bu arada siz değerli öğrencilerimiz sayesinde bu faaliyetlerimize başladığımızı da gururla paylaşmak isterim. Peki CV lerinizde de paylaşacağınız bu değerli faaliyetleri (henüz dar imkanlara rağmen) nasıl başaracağız? Tabi ki çok değerli Öğretim Üyelerimiz ve Bölüm Elemanları ile.
Arkadaşlar, son rakamlara göre ülkemizde Uçak/Uzay/Havacılık Mühendisliği Eğitimi’nde öğretim üyesi başına düşen ortalama öğrenci sayısı 37,51 iken bu rakam bölümümüz de sadece 18 dir. Aklınıza şu soru gelebilir. Henüz kuruluş aşamasındayız ve bölüm öğrenci sayımız hızla artıyor. Ancak sevinerek söyleyeyim ki öğretim elemanı sayımız da (yurt dışı üniversitelerden de dahil olmak üzere) hızla artmaktadır. Günümüz de Çin, Pakistan, İran, Mısır ve İtalya’dan öğretim elemanlığı için başvurular bulunmakta olup, hepimiz titizlikle bu başvuruları incelemekteyiz. Çünkü esas söz konusu olanlar sizlersiniz. Bu incelemeyi yapan hocalarınız ise zaten ülkemiz için birer değerdirler. Konularının uzmanı, yıllardır savunma sanayii ve havacılıkta çalışmış, danışmanlık yapmış veya yapmakta olan, ama akademisyenliği hiç bırakmamış ve hep zirveye çıkmış hocalardır. Yurtdışı deneyimlerini ülkemize katma değer olarak getirmiş ve bu deneyimleri ile bölümümüze, ülkemize yeni projeler ve yayınlar kazandıran eşsiz değerlerdir. Hepsi sizlerin bir an önce kendileri ile çalışarak değerli bir Uçak Mühendisi olmanızı arzulamaktadır. Tüm bölüm elemanlarımız büyük bir heyecanla sizleri beklemekte ve geleceğimizin daha güzel olması için elinden geleni yapmaktadır.
Arkadaşlar, biraz uzun bir giriş olduğunun farkındayım. Sonuç olarak “Başarı ve Kalite” dolu bir gelecek bizleri bekliyor inşallah. Çünkü kalbimizde “İstikbal Göklerdedir” diyen Mustafa Kemal, beynimizde de Uçaklar bulunuyor.
Cumhuriyetimizin 100. Yılında “BÖLÜMÜNÜZE HOŞGELDİNİZ”.
Prof. Dr. Melih Cemal KUŞHAN